5 tips om fris en opgewekt de dag te starten.

Voel jij je 's morgens ook uitgeput en energieloos? Vooral nu na de feestdagen?

Eén troost je staat niet alleen! Eén op de drie mensen lijdt aan een slaapstoornis. De cijfers verschillen van land tot land, maar één ding hebben ze allemaal gemeen. Het aantal mensen met slaapproblemen neemt elk jaar gestaag toe. De gevolgen hiervan kunnen zeer ingrijpend zijn. Veel voorkomende gevolgen van chronische slaapstoornissen zijn depressie, toegenomen angst of een verzwakt immuunsysteem. Moe, ziek en lusteloos. Zo wil niemand zich voelen en daarom deel ik graag regelmatig inzichten met betrekking tot dit onderwerp en concrete tips over wat jezelf kunt doen om beter te slapen en je “slaapstoornissen” onder controle te krijgen. Je doel is om 's ochtends fit en vol energie aan de dag te beginnen.

Vandaag geef ik je 5 tips voor een betere start van de dag die gemakkelijk toe te passen zijn.

1. Sleep mode: wat is je houding tegenover slaap?

In eerste instantie denk je misschien wat is dat voor een rare vraag. Wat betekent slaap voor jou? We gaan er meestal van uit dat alles altijd op rolletjes loopt. Ons lichaam, onze geest, en onze ziel - zolang er niets is, ga je ervan uit dat je altijd kunt functioneren. Totdat iets niet functioneert en je je opeens bewust bent van het feit hoe ingenieus je lichaam in elkaar steekt. Als je bijvoorbeeld een gebroken voet hebt, besef je pas hoe fijn het is om gewoon vrij te kunnen bewegen. Pas wanneer we de hele nacht liggen te woelen en ons 's morgens uitgeput voelen, beginnen we na te denken over de vraag wat er dan mis is en hoe dit zou komen? Het belang van goede slaap wordt echt onderschat. Ik heb maar een paar uurtjes nodig. NEE, dit is gewoon bewezen niet waar.

Probeer onderstaande vragen eens eerlijk te beantwoorden:

- Wat eet en drinkt je voordat je naar bed gaat?
- In welke stemming en hoe laat ga je elke dag naar bed?
- Wat doe je het laatste uur voordat je naar bed gaat?

Neem nu je antwoorden en voeg telkens één zin toe die je te binnen schiet. 

Ik zou graag naar bed gaan in deze stemming bijvoorbeeld: dankbaar voor deze 3 mooie dingen die ik vandaag heb bereikt.

Vanaf nu schrijf ik in mijn journal het laatste half uur voor ik naar bed ga.

Dit is wat ik 's avonds eet en drink (idealiter een paar uur voordat je naar bed gaat (slapen met een volle maag is niet ideaal). Bijvoorbeeld een handje walnoten (hier zit melatonine in en dat bevordert de slaap)

Je gaat bewust reflecteren en dat is heel krachtig. Bewust worden - herkennen - beslissen - nieuwe dingen in je leven toelaten. De stemming waarin je verkeert als je naar bed gaat, de manier waarop je in de stemming komt om naar bed te gaan, draagt veel bij aan hoe je je voelt als je slaapt en daarna. Oefen de komende dagen met het creëren van een positieve en evenwichtige stemming wanneer je naar bed gaat. Elke dag heb je de kans om dingen anders te gaan doen.

2. Digitale Detox

Steeds meer mensen hebben gezondheidsproblemen die zij toeschrijven aan elektromagnetische velden (bv. antenne, tv, beeldscherm, gsm, wifi): hoofdpijn, buikpijn, slaapstoornissen, stress enz. Dit wordt elektrosensitiviteit genoemd. In principe reageert het immuunsysteem overmatig; als zelfregulering op elektromagnetische stress niet mogelijk is, gaat de homeostase (evenwicht) verloren. Hoewel er op dit moment echter geen enkele wetenschappelijke studie die een verband tussen die symptomen en de blootstelling aan elektromagnetische velden aantoont, weten we allemaal dat het continue online zijn ons geen goed doet. Dat is geen hogere wiskunde. Als we 24/7 voortdurend worden blootgesteld aan stressoren, zal dit niet zomaar aan ons voorbijgaan. De sleutel is hier om in de gaten te houden of er ook voldoende regeneratiefasen zijn, d.w.z. fasen waarin idealiter absoluut geen stressoren je kunnen beïnvloeden. 

Om goed te kunnen (in)slapen is de aanmaak van het slaaphormoon melatonine erg belangrijk. Melatonine wordt aangemaakt wanneer het donker wordt en zorgt ervoor dat we ons slaperig voelen. Met je ogen aan je beeldscherm geplakt wordt de aanmaak van dit hormoon verstoord. Gevolg: moeilijker inslapen en een verstoorde nachtrust. Ligt je telefoon naast je als wekker? Beter niet. Slaap dient voor herstel en elke vorm van stress heeft hier een negatieve invloed op. Even offline zijn is ook beter voor je psyche. Laat je telefoon dus lekker beneden liggen als je naar bed gaat.

3. Good morning Sunshine

Hoe begin je de dag? Gun je jezelf genoeg tijd om wakker te worden? Je dag rustig beginnen (liefst geen wekker want dit veroorzaakt meteen stress), lichaamsbeweging om je lichaam soepel te houden en bij voorkeur in de buitenlucht, even knuffelen of 10 minuten mediteren. Allemaal manieren om de dag goed te beginnen. Hoe meer ontspannen en kalm je begint, hoe beter je met de stress van alledag kunt omgaan. Ook nieuws en sociale media kunnen zeker wachten. De eerste 20 minuten van de ochtend zijn van jou.

4. Jouw slaap-oase? Hoe ziet jouw slaapplaats eruit. 

Is dit een oase van rust? Verheug je je om naar bed te gaan? Hoe zijn de kleuren, is de plek omgeven door je laptop, kleding of andere dingen die hier niet thuishoren? Neem even de tijd om hier over na te denken en concrete stappen te ondernemen. Wat heb je nodig om je echt goed te voelen? 

Heb je een geschikt bed?
Matrassen worden vaak te lang gebruikt, niet gelucht en/of regelmatig verschoond. Een goed bed is echt key om goed te kunnen slapen. Als je bedenkt hoeveel uur je in een mensenleven slaapt, is het zinvol om hier een kritisch naar te kijken.

5. Slaapritueel

Dagelijkse rituelen hebben een bijzonder positief effect op je geestelijke gezondheid. Even in bad, of schrijven in je dankbaarheidsboekje, lekker wat pillow spray gebruiken. In elk geval een goede flow creëren voordat je gaat slapen. Dit doet wonderen.

Voor nu wens ik je MOOIE DROMEN.